God jul

0-36c6785b5b9d75ba62774dd08bb5938d.png

God jul önskar vi er alla. (Molly ligger nedbäddad i sjuksäng)


Sara och Mirre på Jul på Liseberg.

6c0a4ca1e1762663a9497cb09297f88c.png

Sara och Mirre på Jul på Liseberg.


Årets pepparkakshus

1c683200dec08dee0294f9713fb6b740.png

Årets pepparkakshus


Juletid

Sitter med en kopp kaffe, Maja är på dagis, Mirre sover och i bakgrunden hörs Musse piggs julafton ackompanjerat av ett och annat "Oj" och "Titta" från Molly. Ganska behagligt med andra ord. Nu är det exakt en vecka kvar till jul och för en gångs skull känns det som att vi ligger väldigt bra i fas. De flesta klappar är inhandlade, den stora matshoppingen klarades av igår och köttbullar och paté är redan tillagat och klart. Så nu kan vi, trots ett ganska späckat schema framöver, förhoppningsvis bara mysa och njuta av julen.

I går kom julkorten på lådan, i sista sekunden, men ändock på utsatt datum för att kunna använda julfrimärkena. För visst rknas det även om korten hamnar på lådan kl. 21.30 på kvällen? För er som kanske inte får ett eget julkort i brevlådan kommer julkortet nu här:God Jul och Gott Nytt År önskar vi Er alla!

Som ni kanske ser så blev inte heller detta kort perfekt... Men alla barnen sitter i alla fall i soffan samtidigt.

Sara har fått en mobil i för tidig julklapp av sin barndomsvän Sara B. Sara som tidigare aldrig använt mobiler fullt ut har nu gett sig dän på att lära sig alla funktioner. En av dem är att man kan blogga från mobilen. Så inlägget ni ser här innan är faktiskt skickat från mobilen. Så nu kommer det förhoppningsvis inlägg lite oftare, med livebilder från vardagen.

Molly har blivit än mer intresserad av att räkna. Tidigare idag satt hon på bordet i köket medan Sara lagade patén och räknade apelsinerna i fruktskålen. Ibland blev det 6, ibland blev det 12 och ibland blev det 3, så många som det faktiskt var. Just nu sitter hon vid sitt lilla pysselbord och sorterar prydnadstomtar i rader och räknar dem högt och ljudligt.

Mirre har fått två tänder i överkäken, med en stor glugg imellan. Precis som Molly hade i samma ålder. Man kan även ana två tänder till där uppe som är på väg ut.

Idag har Maja julavslutning på dagis och sedan väntar hela tre veckor ledigt. Tomten skulle kanske till och med dyka upp. Maja konstaterade att om tomten hade skägg skulle hon kanske bli rädd... Men efter lite fundering så kom hon på att hon ju faktiskt var 4 år gammal och då blir man nog inte rädd för tomten.Mysbild från soffan med den största och den minsta. Alla syskonen håller allt som oftast sams och trivs i varandras sällskap, även om de självklart kan ryka ihop då och då.Molly är väldigt fäst vid sin pappa och detta är favorit positionen i soffan. Är inte pappa hemma, så duger det med mamma också. För Maja är det mamma som gäller. Mirre har nog inte riktigt valt sida ännu, utan tycker att både mamma och pappa är toppen.


En liten paus på väg till dagis

17a9a091cfbb910270cd8678c31d2b4e.png

En liten paus på väg till dagis


Lucia

Veckorna rullar på och nu är även lucia avklarat med allt som hör det till. Majas dagis valde att ha luciafirandet på självaste luciadagen, så vi slapp gå upp i ottan på fredagen eller måndagen. Klockan 9 på söndagsmorgonen gick luciatåget av stapeln i kyrkan. Så charmigt och mysigt som bara ett förskoleluciatåg kan vara. Se själva...
Maja syns under intåget, men sedan skymtar man mest hennes krona där bakom. Ni hör väl hur Mirre sjunger med? Hur som helst var det en mycket trevlig förmiddag som avslutades med grötfrukost i kyrksalen. Trevligt och mysigt!

På luciaeftermiddagen tog vi oss samman och begav oss ut till Hisingsparken här i närheten och grillade korv. Sara, Johan och Maja uppskattade utflykten, medan Molly och Mirre kanske inte var lika förtjusta. Mirre tyckte det var kallt och tråkigt att inte kunna krypa fritt. Men visst ser det mysigt ut, så säg?!

I fredags hade Sara som sin enda uppgift att försöka få till ett kort på barnen för att använda som julkort... Det var inte det lättaste. Det tog sin stund bara att få på alla lucialinnen och annat. Molly var väl påklädd mycket stolt över sitt fina vita linne och med Majas luciakrona struttade hon omkring en bra stund. Av närmare 70 kort var det väl tre som var användbara. Här kommer ett exempel på hur det kan bli när man ska försöka få tre barn att vara glada och stilla samtidigt...I torsdags var Sara på jobbet på jullunch och efterföljande museiebesök. Världskulturmuseet i Göteborg har en utställning om människan för barn som Bräcke har varit med och sponsrat. Helt klart värt ett besök om man har barn från 3 år och uppåt. På hemmaplan skötte Johan ruljansen med dagislämning och hämtning.

I helgen har det julpyntats med tomtar och annat fint. Maja hjälpte glatt till och pacakde upp tomtar ur tidningspapper och placerade ut på olika ställen i huset. Nu vill hon pynta varje dag... Så det blir nog till att ta in granen tidigt i år.Vi lyckades fånga hela familjen på bild häromdagen... Inte ofta det händer, men så här blev resultatet.

Balett

I går hade Maja sin sista gång på baletten. Vanligtvis får inga föräldrar vara med under lexionerna, men denna gång visade barnen upp vad de lärt sig under terminen. Maja som har varit lite avogt inställd till dansen de senaste gångerna tyckte att det var mycket spännande att få dansa med publik. Även Johan hade tagit sig hem tidigare från jobbet för att få vara med och titta på Maja. Här kommer två små klipp från uppvisningen.
Detta var sista gången för nu. Maja har valt att sluta med dansen till våren och istället ska hon börja åka skridskor i Tuve ishall en gång i veckan med Friluftsfrämjandet. Dock har Molly visat stort intresse för Majas dans och under uppvisningen i går satt Molly och gjorde samma armrörelser som barnen på golvet, så kanske får hon börja till hösten. Innan dansan fikade vi som vanligt på tidningskaffet vid biblioteket, där vi blivit hej och du med personalen. En av damerna har blivit mycket fäst vid barnen, så även hon dök upp till dansuppvisningen. När vi satt och fikade stod plötsligt Emelia utanför fönstret och vinkade. Hon lyckades övertala mamma Anna om att göra oss sällskap vilket var trevligt. Innan dansen hann vi även med ett besök på biblioteket för lite utbyte av böcker.

I helgen tog Sara en man och barnfri helg och for till huvudstaden för att träffa sin barndomsvän Sara B. Johan och barnen stannade kvar på hemmaplan. Lördagen var full av besök. Först ut var en arbetskompis till Johan med sin sambo som kom över lunchen. Fram på eftermiddagen dök Tova upp med hela sitt flyttlass plus mor och far. De övernattade här i väntan på att lägenheten skulle bli ledig för inflytt. Så barnen hade fullt av folk att leka med under hela dagen. På söndagen höll grannpojken födelsedagskalas med tårta, fiskdamm och allt som hör till. Så Sara kom hem till en nöjd skara barn och en trött men nöjd man.

Måndagen ägnades åt lussebullsbak. Alla tre barnen var med och bakade utifrån sina förutsättningar, Maja gjorde en hel plåt med fina bullar. Molly knådade en och samma bulle, som så småningom hamnade på plåten och Mirre åt upp sin deg... Blöjorna luktade saffaran i flera dagar efteråt... Resultatet både luktade och smakade gott!

Dagsfärsk bid på Mirre


Adventstid

Nu börjar det närma sig jul. I fönstren lyser adventsljusstakar och stjärnor och julgardinerna är uppe i köket. Det var julstädat och fint i söndags (men det tar bara ett par timmar så är vi tillbaka på ruta ett vad det gäller städningen...). När almenakan konsulteras kan det konstateras att det bara är tre helger kvar till jul. Tre helger att hinna med allt det där som ska hinnas med... Men jag tror att vi ligger rätt så bra till.

I fredags fick vi äntligen vår tvättmaskin lagad! Att leva utan tvättmaskin med tre barn under nästan två veckor var en utmaning, men det gick tack vare våra mycket hjälpsamma grannar Bengt och Marita. Vi fick låna deras tvättmaskin, och inte nog med det... När tvätten skulle hämtas, var den oftast redan torkad och vikt i prydliga högar... Sicken lyx! Hur som helst, i fredags var reparatören här, och tack och lov var det en ganska enkel och billig lösning som han fixade på ca 30 minuter.

Strax därefter kom Johan hem från jobbet för att passa M4 och M0 (Majas version av hur vi ska hålla reda på barnen... ). Sara och Molly (M2) begav sig till torget för läkarbesök som en uppföljning av hennes 2½ kontroll. De träffade en mycket bra läkare som verkligen tog sig tid och Sara och läkaren samtalade i säkert 30 minuter. Det hela slutade i alla fall med en kommande synundersökning då läkaren tyckte sig se en antydning till skelning, samt remiss för neuropsykiatrisk utredning, för att undersöka om det finns något bakom Mollys lite sena utveckling. Ska bli mycket spännande att se vad som kommer ut av det hela. Sara passade på att tigga till sig en vaccinationsspruta när hon ändå var balnd vårdpersonalen. Så nu är hela familjen vaccinerad. Men oj, vad ont i axeln man fick efteråt! Satt i under flera dagar då armen knappt gick att röra. Dock har ingen av oss regaerat med feber eller så, vilket var skönt.

På fredagseftermiddagen bakades det pepparkakor och på lördagen kom jullådorna ner från vinden. Maja tycket det var mycket spännande att hjälpa till med pyntet. Men bara en stund, innan tålamodet började tryta. Det sista fixet fick Sara och Johan ordna på kvällen när de tre små tjejerna somnat.

Det var dags för familjelek på F&S i lördags igen. Maja och Sara åkte iväg tillsammans med stor förväntan och denna gång gick det mycket bättre. Maja var kanske lite nervöst excalterad, men var med under hela tiden och kunde i slutet konstatera att det var jobbigt, men roligt. Även SAra konde konstatera attd et var riktigt jobbigt.

I Söndags hade vi födelsedagsfirande för Sara (som egentligen fyllde år på måndagen, men med Johan på jobbet på dagen och Sara på jobbet på kvällen så kändes det inte så roligt att fira den dagen...) som blev sjungen för i sängen på morgonen och fick öppna paket. Maja hade själv inhandlat en liten trä domherre som hon stolt räckte fram. Klockan 11 var det dags för familjemässa i kyrkan där Maja har sitt dagis, dit Sara och Maja begav sig. Maja tröttnade dock ganska fort, så det blev till att vara i lekrummet istället. Väl hemma bakades det prinsesstårta som farmor och farfar bjöds på när de kom på kalas på eftermiddagen. Gott!

På själva riktiga födelsedagen hade vi storfrämmande i form av dels Lisa med sina två barn Rebecka (snart 3 år) och Matilda (6 mån) samt Susie med Måns och Ellen. Vi åt god lunch vid det stora bordet i vardagsrummet. Tänk att så många får plats utan problem. Sådan lyx! Sedan var det vila för barnen och kaffe och te för de vuxna, samt rester av prinsesstårtan. Lika god idag!

Dagarna rullar som sagt på och snart är det jul... Maja övar för fullt på dagis inför deras luciatåg i kyrkan på luciasöndagen. Hon går omkring och trallar sina julsånger för det mesta. 

Nu till helgen flyttar vår inneboende Tova ut... Hon har fått en lägenhet i Kungsladugård och är just nu uppe i Stockholm för att packa ihop sina saker. Vi kommer att sakna att ha henne här, men hoppas att hon ofta kommer på besök. Bäddsoffan i källaren finns alltid till förfogande, Tova, det vet du! Och det gäller förståss alla andra också! Besök är alltid uppskattat!!

Mirre har börjat att släppa taget när hon står upp och häromdagen stod hon i säkert 10 sekunder innan hon damp ner på rumpan. Och gå med gåvagnen har hon ju gjort sedan länge. Det händer saker!

Molly tittar på tellietubbies på TV. Hon har blivit mycket medveten om vad hon har på sig och i morse ville hon ha klänning och halsband... Sedan ställde hon sig framför spegeln och sa "snurra". Hon vet hur man ska vara kockett... 
Sara har gjort en egen kulgrupp och där passade ju födesedagspresenten, den lilla domherren mycket bra. 
Maja på bushumör...
Mirre är ute och går med vagnen... Inte den bästa bilden, men i alla fall...
 


RSS 2.0