v.43 2007

Denna vecka kommer uppdateringen redan idag, lördag. I morgon bär det av mot Stockholm för Sara och barnen. Höstlov och ledighet för mormor gör att vi drar norrut. Johan får stanna hemma och försöka njuta av lugnet. Men jag tror nog att han kommer att sakna sina tjejer efter ett tag.

Det har varit lite delad föräldraledighet denna veckan, då Sara varit inne och jobbat tre dagar. Detta har inneburit att Johan har fått vara hemma med barnen och mysa lite grand. I måndags fick Maja och Molly följa med pappa Johan till optikern. Johan behövde nya linser och en synundersökning. Maja fick hålla pappa i handen inne hos optikern, för pappa var lite rädd. Maja växte med sitt ansvar och tröstade pappa genom undersökningen. Efteråt var det full fart inne hos optikern. Maja provade glasögon, klättrade på prydnadsfontänen och charmade tanterna bakom disken. På eftermiddagen dök Jonas (Johans arbetskamrat) upp med sin son Albin som är 1½ år. Eftermiddagen tillbringades på lekplatsen med cykling, gungning och bus. Senare blev det gemensam middag när Sara och Viktoria (Albins mamma) dök upp efter jobbet.

I tisdags hade Molly tid hos BVC för en 6 månaders kontroll hos läkaren samt vaccination. Saras kusin Tova slöt upp med Johan på plats för att ge en extra hand. Molly fick mest bara lovord kring vikt: (7480 g) och längd (66,5 cm), Däremot fick vi råd om att göra något åt hennes skorv, mjälliknande pålagringar i hårbotten. Olja i håret under natten och sedna lite pet och pill av mamma så har det mesta nu försvunnit. Maja var mycket exalterad över Mollys spruta. Hon påpekade innan Molly fick sprutan att "nu ska  Molly få spruta och då blir hon ledsen". Och mycket riktigt, Molly blev ledsen... Fast det gick snabbt över när Märta, vår sköterska visade en fin boll. Maja härjade omkring i bästa upptäckarstil i bland alla leksaker i väntrummen på BVC. Det är roligt att gå till doktorn!

Så var det dags för öppna förskolan igen. Sara, Maja och Molly börjar nu bli varma i kläderna i dessa lokaler. Vi träffade Susie, Fredrik och Måns där till både Majas och Måns glädje. Så mycket roliga leksaker, och barn! Denna gången satt Maja, Molly och Sara bara strax utanför ringen under sångsamlingen. Efter några sånger frågade Maja nyfiket var dockan tagit vägen (samlingen inleds med att en docka hälsar alla barnen välkomna). Sara frågar om Maja vill sätta sig i ringen för att se bättre. Det vill Maja... Sedan sitter hon och är med resten av samlingen och avslutar det hela med att utbrista: "Maja tycker det är roligt att sjunga!" Det tar sig!

Molly har dragit på sig en förkylning så de senaste dagarna har det varit ganska lugnt här hemma. Lite lekplatsbesök, bland annat tillsammans med Tracy och Wrenn (den amerikanska familj som bor här i huset som har en dotter som är 3 månader yngre än Maja). Maja har kört sin lilla barnvagn runt huset, samt hela vägen ner till lekplatsen! Vi har vikt tvätt, dansat, busat och haft sköna innedagar. I dag på förmiddagen gick Sara och Maja upp till Tracy, David och Wrenn och lekte en stund. Det är alltid roligt med miljöombyte. Dessutom har Tracy och David en katt, som dessutom gillar att bli klappad. Även av barn, kors i taket!

Mollys första tand har nu dykt upp i underkäken. ett litet riskorn som så sakteliga börjar krypa fram. Så nu är det inte bara Majas tänder som måste borstas. Maja hjälper till att borsta lillasysters tänder, hon är en så omtänksam storasyster.

Maja tar kort på sig själv

Maja tar ett självporträtt av sig själv


Molly läser Göteborgs-Posten

Molly läser tidningen vid frukostbordet


Vika tvätt

Maja hjälper mamma att vika lakan


Tandborstning

Molly bortsar sin lilla tand...

v. 42 2007

Så är det åter igen söndag. Veckorna bara rullar på!

Vi har hunnit med ett antal lekplatsbesök där vi träffat Måns med antingen Susie eller Fredrik nästan dagligen (ännu ingen bebis). Det är så bra med en jämnårig kamrat till Maja som också är hemma. Annars är det vanligast att barn i deras ålder går på dagis, och då träffar vi ju inte på dem på lekplatserna. Vi har också stött på Jenny och hennes son Anton som är 1½ ungefär, Jessica (som Sara läste till sjukgymnast med) med hennes två söner Alvin 2½ år och Emrik som är ca 4 mån samt Marie och hennes dotter Gilla som är ungefär lika gammal som Maja.

I onsdags var vi på Öppna förskolan Spira igen. Fullt av krypbarn och en och annan 1½ åring och så Maja och Måns på dryga 2... Full fart! Denna gång vågade Maja vara med på sångstunden på avstånd. Vi satt inte med i ringen, men var kvar i rummet och sjöng med under halva sångstunden. Framsteg! Efteråt följde Susie och Måns med hit hem och Susie och Sara fick tillfälle att prata lite mer i lugn och ro över en kopp kaffe medans de tre guldklimparna sov.

I fredags träffade vi Fredrik och Måns på Guldheds bilblioteket för att prova att vara med på en sagostund. Sara, Maja och Molly var där i mycket god tid för att kunna installera sig i lugn och ro. Sara hade dock inte tagit reda på när biblioteket öppnade, så vi stod och ryckte i dörren förgäves. Biblioteket  öppnade inte förrän precis innan sagostunden. Detta gjorde att Maja, som aldrig varit på just detta biblioteket tidigare, ägnade mer uppmärksamhet åt inredningen än åt sagan. Och när hon högljutt frågat mamma alla möjliga frågor om det hon såg, så fick vi ha vår egen sagostund i en annan del av biblioteket. Men lika nöjd för det var Maja. Efteråt följde vi med Fredrik och Måns hem och fick lunch där.  Mumsigt! På eftermiddagen lekte barnen på lekplatsen utanför; att klättra i trappor och springa ikapp är mest poppis just nu.

Vi var återigen på Bondens marknad i Haga och köpte färska härliga grönsaker. Maja spatserade glatt omkring bland stånden och Molly satt upp i vagnen och tittade storögt. På vägen dit träffade vi på Susie, Fredrik och Måns som hade samma mål som vi, så vi slog följe. På hemvägen sprang vi på våra gemensamma bekanta Jenny, Ulf och deras som Wilmer, som är jämngammal med Maja och Måns. Trevligt! Wilmer hade blivit så stor sedan vi såg hon sist, säkert ett år sedan. På kvällen kom Saras kusin Kerstin på middag. Hon har flyttat till stan i och med ett jobb som trädgårdsarkitekt. Kul! Vi åt god middag och drack ett glas rödvin under trevligt samspråkande.

Idag har Maja och Sara haft en egen förmiddag, som tillbringades i simhallen. Maja var eld och lågor och allt var mycket spännande. Och på vägen dit såg vi en luftballong, en blå. Det var det första hon berättade när hon kom hem igen. I simhallen åkte hon rutschkana, gick upp och ner för handikappsrampen, hoppade och plaskade. En riktig badtjej! Johan och Molly var ute på en skogspromenad i det närliggande skogspartiet. Molly tittade med intresse på alla fina färger på löven.

Under veckan blir det en del hemmavaro också. Det behöver tvättas, lagas mat och städas. När vi är hemma och grejar är Maja mycket för att dansa. Hon har ett litet elektriskt piano på sitt rum som hon sätter på och dansar glatt till de förprogramerade styckena. Molly ligger på golvet och tittar och tar in med stora ögon. Att läsa böcker är också mycket populärt, och Maja kan nu sitta med en bok själv och bläddra. Ofta kan hon boken utantill så man kan höra hur hon muttrar de olika fraserna.

Molly Bus

Molly på strålande humör, som vi är vana att se henne.


Danstjej

Maja rockar loss till musiken


Tjejerna

Lika som bär, eller...?

v. 41 2007

Dags för veckans uppdatering! Det har varit full fart kan man säga!

Maja, Molly och Sara besökte Öppna Förskolan Spira här i stan för första gången. Taktiskt gjort anlände vi redan strax efter att de öppnade. Så vi kunde i lugn och ro bekanta oss med lokalen, personalen och rutinerna, innan de andra barnen började välla in. Och då menar jag verkligen välla in! Till slut blev inte fler barn insläppta, så fullt var det. Trots detta var Maja på sprudlande humör och spatserade glatt omkring bland alla barnen, som de flesta var betydligt yngre än hon. Hon åkte rutschkana, bäddade i docksängen, kokade kaffe och mös. Molly låg och sov gott inledningsvis i ett hörn, men så småningom fick även hon komma upp och intresserat studera omgivningen. Susie och Måns dök också upp. Måns var mycket ivrig på att få sjunga och gick flera gånger och satte sig på samlingsmattan i förhoppning om att sångstunden skulle börja. Till slut var det i alla fall dags att sjunga, varpå Majas underläpp börjar darra. Hon vill inte sjunga, så vi drar oss tillbaka till läsrummet och läser böcker istället. Maja kastade många blickar ut mot de sjunagnde barnen, så om några veckor kanske hon också vågar vara med.

Saras barndomsvän Sara Berg var på besök. Trevligt! Det var en lite tråkig väderdag så de båda Sarorna och barnen härjade inne, hemma istället. Jätteroligt med en till lektant tyckte Maja och njöt för fullt av uppmärksamheten. Sara stannade på middag, spagetti och köttfärssås. Till alls förtjusning, framför allt Majas, som inte ätit spagetti tidigare.

Sara och barnen besökte Univereum, eller "Fiskarna, ormarna och hajarna" som Maja kallar det, tillsammans med Susie, Fredrik och Måns. Både Maja och Måns var exalterade till bristningsgränsen. Så roligt! Kanske inte själva fiskarna, ormarna och hajarna, men Explora... Ett jätte stort rum fullt med barnvänliga experiment och annat spännande. Eller vad sägs om en löparbana, en lastbil att klättra i, en polisbil att undersöka, gå på lina, rutschkana, bollar med mer, etcetra osv... Härligt!

I lördags var Sara på kurs i Aktivt föräldraskap, så Johan och barnen åkte till Alingsås för att hälsa på framor och farfar, samt Jesper, Lotta, Rasmus och Julia (Johans bror, sambo och barn). Maja lekte entusiastiskt med briotågbanan som hon inte sett förrut. Spännande! Jesper kom åkande med "fulingen", eller fyrhjulingen som man också kan säga. Maja studerade det hela avvaktande genom fönstret och noterade spännt att fulingen hade ett flak idag,... Med skräp! Molly njöt av härligt mycket uppmärksamhet från farmor och farfar. Mysigt! Efter middagen fick Maja en helt egen glass... Vilken lycka!

Idag har hela familjen myst i Trädgårdsföreningen på eftermiddagen. Maja är mycket förtjust i denna lekplats för närvarande. Nyhetens behag troligen, men den har hela 2 rutschkanor, och det är en mer än de flesta andra lekplatser. Härligt höstväder och nästan ingen blåst, ovanligt för att vara i Göteborg. Molly fick prova rutschkana för första gången, och verkade tycka att dte var en riktig höjdare!

Glass

Maja äter glass!


Mollys första rutschkana

Mollys första rutschkane tur


Familjemys

Mys bland löven i Trädgårdsföreningen

v. 40 2007

Veckan har gått fort, som alltid!

Maja och Molly har båda varit en aning förkylda och snorat ikapp. Än så länge har Johan och Sara klarat sig undan baciluskerna, tack och lov!

I måndags var Maja på Universeum tillsammans med Gunnel, frisören här i huset. Hon har tagit sig an våra småttingar och hjälper oss då och då med barnvakteri. Det var två mycket nöjda damer som kom hem igen. Maja hade fått välja fika själv i kaféterian och hade ätit bulle och drukit festis. Mums! Sedan hade Gunnel tagit Maja till shoppen, men Maja ville inte ha något alls... Märklig unge!

Våra lekkamrater Måns och Susie har varit magsjuka i veckan, så dem har vi tyvärr inte sett så mycket av. I fredags slöt vi dock upp på lekplatsen utanför deras hus och Maja och Måns fick leka lite tillsammans, till bådas glädje. Molly njöt av uppmärksamhet i Fredriks famn (då Susie är sjukskriven på grund av risk för för tidig nedkomst av deras lilla bebis, som ska komma i november är även Fredrik hemma). Båda njöt stort av varandras sällskap.

Molly rullar nu utan problem både från mage till rygg och tillbaka igen och förflyttar sig på detta sättet över golvet. Plötsligt har det blivit än viktigare att hålla golvet rent från damtussar...

I helgen har morbror Micke och Elli varit på besök. Lördagen var en fantastisk höstdag som spenderades mestadels utomhus. På förmiddagen besökte vi "bondens marknad" i Haga och köpte ekologiskt odlade grönsaker. Eftermiddagen spenderades på Liseberg, till skräckblandad förtjusning för Maja. Hon var ömsom halvt skräckslagen av alla människor och alla konstiga ljud, men samtidigt mycket exalterad över tågen, flygplanen, de snurrande kaffekopparna och allt annat tokigt hon såg. Det blev dock ingen åktur för henne i år, utan åkandet stod Micke, Elli och kusin Tova för. 

Mys!

Maja och Molly myser i soffan


Roligt på skötbordet

Molly studerar Maja i badet


Mellis i soffan

Maja och Måns äter mellis i soffan


RSS 2.0