Besök på Universeum i julförberedelserna. ...

100media_imag017 (MMS)

Besök på Universeum i julförberedelserna. Skönt avbrott.


Mirre fiskar

100media_imag016 (MMS)

Mirre fiskar


Julmys

Ja, nu känns det verkligen som om julen snart är här! Dofterna av pepparkakshus blandar sig med julgranens. Och det är ju inte mindre än endast 5 dagar kvar, så är det jul. Så det gäller att njuta av det hela så länge det varar...

I morse hade Maja sin sista simskola för terminen. Denna gång fick föräldrarna vara med inne vid bassängen, vilket Maja uppskattade. Så här kan det se ut med en glad Maja i vattnet.


Nästa termin har vi fått ändrad tid till 9.20, så det blir sovmorgon i jämförelse med höstens tidiga tid klockan 8. För och nackdelar med allt, men det ska faktiskt bli lite skönt att fåp lite lugnare lördagsmornar.  Efter simningen åkte Maja och Johan för att köpa julgran. Planen var att klä den i mitten på nästa vecka, men Maja blev så entusiastisk, så den fick komma in och bli klädd på en gång. Och varför inte, det är väl bra att njuta av det hela så länge som möjligt... Så här blev resultatet:I eftermiddags tog vi allihopa bussen in till stan och njöt av julstaden Göteborg. Första anhalt var Bältesspännarparken med den sjungande julgranen. Sedan tog vi oss mot Götaplatsen och den årliga julfilmen som visas mot konstmuseets vägg, i år "En sagolik jul". Maja och Molly uppskattade utflykten, men Mirre satt mest och frös i vagnen... det är inte lätt att hålla värmen när man är så liten, trots sockor och varma kläder.

Just nu står Johan på altanen i snön och grillar... Ja, du läste rätt. Ikväll blir det grillad entrecot med klyftpotatis och kantarellsås. Mums! Det gäller att passa på innan julmaten tar över.


 
Det töade ganska rejält här i torsdags, men i går frös det på igen. Oj, vad halt det har blivit! Isgata överallt. Så projektet för Sara och tejerna var att sanda utanför entrén, ett projekt som med tre hjälpredor tog sisådär 45-60 minuter. Det första var att lokalisera en hink att ha sanden i. De som fanns i sandlådan var fastfrusna, och att gå igenom huset för att hämta en på baksidan och lämna tre skrikande barn kändes inte som ett alternativ. Inte heller att klä av barnen igen för att ta med dem. Så det blev till att gå runt hela huslängan för att väl på baksidan konstatera att grinden var fastfrusen... Så tillbaka igen tilll framsidan. Där hittade vi till sist en trasig hink som fick duga. Mot sandbehållaren på parkeringsplatsen, hämta sand och tillbaka igen. Det tar sin tid med korta barnaben... Hålet i hinken visade sig till sist vara en tillgång då sanden rann ut i precis lagom fart för att sanda. Projektet var slutfört lagom till lunch. På eftermiddagen åkte Sara och Maja in till stan för att gå till Saras frisör. Johan och resten av gängen tog sig till torget för att handla.

Torsdagen var som sagt töig, det till och med regnade. Sara var på jobbet och Johan och barnen hade för en gångs skull en helledig dag. Jonas och lilla Sonja kom förbi för lite lek och umgänge.

I onsdags åkte Sara och Miranda till Susie och Frida efter att storasystrarna lämnats på respektive dagis. Mirre fick för en gångs skull härja fritt bland öleksaker och annat då Måns och Ellen också var på dagis (och Frida på 5 månader har inte börjat ta så mycket plats ännu...).

Majas dagis skulle lussa på äldreboendet i Tuve på tisdagen, något som Maja inte ville missa. Så vi bytte resolut torsdagen mot tisdagen. Så för tredje dagen i rad blev det luciasången för Maja. Efteråt var Maja mycket fascinerad. Det här med äldre människor som kanske inte kan gå eller prata är myckey spännande och lite konstigt. Hon berättade med stor inlevelse om hur de äldre sett ut, hur de applåderade och så vidare. Sara och Miranda hade en lugn dag hemma, då Mirre ju hade feber under måndagen. På eftermiddagen efter hämtning på dagis tog vi bilen in till stan och Gunnels damfrisering. Vi fikade och alla tre tjejerna blev tjusigt friserade.

Nu väntar mer juligheter i dagarna framöver fram till jul. Mer om det kommer framöver... Till dess, ha en härlig förjul!

Lucia

Sitter i soffan och myser med rosiga kinder och en liten tomte i knät. Har varit iväg på luciafirande på Mollys dagis nu på morgonen och sedan avslutat med en promenad för att lämna Maja på sitt dagis. Redan 7.45 i morse var vi på plats på Myran. Maja och Mirre var eld och lågor över att få klä av sig och för en gångs skull komma in och leka. Molly å sin sida var mycket konfunderad, men egentligen inte på ett negativt sätt. Pappa Johan och stora syster Maja gick med Molly i tåget och sjöng och Molly verkade tycka att det var roligt. I "blinka lilla stjärna" sjöng hon till och med med. Roligt! Mirre som satt i mammas famn ville också vara med och smet fram efter halva tåget. Efteråt var det fika och lek en stund innan vi fíck säga hej då till Molly och fortsätta med dagens bestyr. Mysig lucia morgon!

I går morse var det luciafirande i kyrkan med Majas dagis. Maja var pepparkaksgumma och sjöng så fint! Molly och Mirre sartt med och lyssnade hela tåget (med lite russinmuta...). Gröt och pepparkakor bjöds det på efteråt. Mums! barnen tog sig ganska raskt till barntimmerummet, och där blev Sara och Johan sittande i soffan medan barnen lekte. Skön söndagsförmiddag. På eftermiddagen åkte vi till Frölunda simhall och badade, något som alla barnen uppskattar. Jonas och Vickan med Albin och Sonja dök också upp. Efteråt fikade i kafét och lyssnade på en kör som sjöng julsånger.Bilder från de två tillställningarna kommer senare, men här får ni ett litet smakprov av Majas insatts.

På lördagsmorgonen hade Maja sin näst sista simskolegång innan jul. De tidiga mornarna fungerar bra, så vi fortsätter så även nästa termin. Johan och småsyskonen hade en långsam morgon på hemmaplan. Till mellis dök Johans arbetskompis Anders upp och åt våfflor med oss, innan vi allihopa tog oss till Jul på Liseberg. Vädret var milt, så för en gångs skull behövde vi inte gå runt där och frysa. Vi tittade på djur från Nordens Ark, åkte karusell och doftade på alla juldofter från de otaliga stånden. Mycket lyckad tur med tre nöjda barn.

Förra veckan förflöt som vanligt. I fredags var Sara och barnen ute på en pulktur, som för en gångs skull uppskattades av alla tre barnen. Först drog Sara ett pulktåg med tre pulkor runt i området, för att avsluta i en backe. Där turades Molly och Mirre om att åka med mamma, medan Maja klarade av att ta sig upp och ner själv. Härligt med uteaktiviteter!

I onsdags var det dags för ett nytt besök på Habiliteringen för nya övningar till Molly. Nu börjar det bli en olch annan lite klurigare övning, tex att generalisera. Att kunna lägga alla bilder på hundar i en hög och alla bilder på bilar i en annan... Hon ska även peka på kroppsdelar samt imitera rörelser med kroppen. Denna gång fick Molly sitta i mammas knä redan från början, och då gick hela besöket galant. Roligt!

På tisdagen var det öppna förskolan på förmiddagen med Maja och Mirre. Det var krubbvisning i kyrkan och barnen fick hjälpa till att sätta fram alla figurerna. Vi fick pepparkakor och lekte också som vanligt. På eftermiddagen tog vi oss till biblioteket igen för att byta bokhögen igen, en alltid lika uppskattad aktivitet.  

Molly hade tid hos tandläkaren på måndagen. Tova som skulle vara barnvakt åt Maja och Mirre hade missat i kallendern. Ingen fara på taket för det, Mirre fick vara hos grannen Marita och Maja fick helt enkelt följa med. Detta besök hade Sara och Johan oroat sig för en del och på munhåleutredningen Molly var på för någon månad sedan talades det om "inskolning" till tandläkaren, med upprepade besök. Maja var eld och lågor och drog med sig Molly i entusiasmen över att gå till tandläkaren. De rusade hand i hand in till undersökningsrummet och Maja visade var Molly skulle sitta. Tandsköterskan var fenomenal och gick i lugn och ro igenom alla olika funktioner som stol och undersökningsredskap hade att erbjuda. Så Maja blev snabbt nyfiken och hoppade upp bredvid Molly i stolen. Tillsammans förundrades de över att åka upp och ner, fällas bak och fram igen, hälla upp vatten genom att trycka på en knapp och sedan suga upp vattnet med munsugen. Sedan var det flera olika redskap som lös med olika färger och vissa vibrerade och lät. Så spännande! När det väl var dags att titta Molly i munnen så gapade hon stort, men var självklart tvungen att busa lite och bita ihop då och då. När det var färdigt tog hon resolut tag i sköterskans undersökningslampa och stoppade in i munnen igen, så det var bara att räkna tänderna en gång till. Mamma Sara satt på en stol i ett hörn under hela besöket och sa inte mer än hej när vi kom och svarade nej på om Molly hade napp. Resten skötte Maja och Molly själva. Häftigt!

               

Det är jobbigt att vakna efter lunchvilan...
Molly i fixartagen
Maja är helt inne på schlager, och hade detta framträdandet för oss häromveckan

Årets pepparkakshus.

100media_imag016 (MMS)

Årets pepparkakshus.


Lussebullsbak avklarat.

100media_imag016 (MMS)

Lussebullsbak avklarat.


Lördag

Så har det runnit iväg över en vecka igen... Har egentligen inget att skylla på mer än att det inte finns några bilder att lägga upp... En ny liten smidig kamera som är vattentät och stöttålig står på önskelistan, så förhoppningsvis kan ni få njuta av en hel del vardagsbilder efter jul (om tomten är snäll mot mig förståss...).

Förra veckan var en fortsatt lugn vecka, då ögoninfektionen som Maja hade gått över på Molly. Hon var hemma från dagis hela veckan och vi gjorde inte många knop. På onsdagen tog sig Sara, Molly och Mirre i alla fall iväg till habiliteringen för att få nya övningar till Intensivinlärningen. Tova som skulle ha passat Mirre hade feber, så Miranda fick helt enkelt följa med. Det gick hur bra som helst att ha henne med. Hemma när Molly tränar sitter ju Miranda alltid med...  Molly tycker inte riktigt om att vara på habiliteringen, och vill helst sitta i mammas knä. Så länge hon sitter där går det utmärkt att göra som ledarna säger. Nu ska vi öva på "ge mig", då Molly ska ge önskat föremål, "gör färdigt", då Molly ska göra färdigt pussel, torn etc, samt "lägg lika" då Molly ska lägga gult på gult, banan på banan etc. Det har gått jätte bra med träningen hemma. Som jag förstår så går det ganska bra på dagis också.

Förra helgen plockade vi fram allt julpynt till barnens stora förtjusning. Tomtar och ljusstakar högt och lågt... På lördagseftermiddagen for vi till Alingsås för lite mat och firande i förtid av Saras födelsedag. På första adventförmiddagen kom Anna, Tommy, Moa och Lisa från Jönköping på lite fika. Mysigt! Sara och Maja tog sig till kyrkan för att sjunga in första advent med Majas dagis. Familjemässa i längsta laget, men ändå mysigt! På eftermiddagen passade vi på att ta årets julkort, för en gångs skull i god tid... Att få tre tjejer som inte riktigt vill samarbeta att ta sig bra ut på samma bild är inte lätt, men vi lyckades nog till sist...

Här följer en serie av mer eller mindre lyckade försök... Slutresultatet får ni i brevlådan framöver.
Denna vecka har vi njutit av fint och härligt vinterväder med en del pulkåkning. Maja och Molly tycker att det är roligt, men Mirre är mindre road. Det här med vantar och ytterkläder är inte hennes melodi. Alla har varit friska och gått på dagis som de ska. I måndags åkte Mirre och Sara och lämnade in en av de antika matsalsstolarna för reparation. Molly råkade välta den och spräcka ryggen för snart 6 månader sedan, och sedan dess har den stått. Men nu fick vi äntligen ändan ur att få den inlämnad. Efter det åkte vi till Susie i guldheden för lite kaffe och socialt umgänge. Mysigt!

Tisdagen var inte vilken tisdag som helst, utan Saras födelsedag. Väckning på morgonen med sång och paket uppskattades av mamman och framför allt Maja. Molly var mindre road av uppståndelsen och fick ingen bra start på dagen... Hon hämtade sig dock och efter lämning av henne på dagis tog sig de andra till öppna förskolan där det julkortspysslades. Johan tog eftermiddagen ledig och hämtade Molly på dagis. Sedan for vi allihopa till Universeum. Vilken höjdare! Det var nästan folktomt där och barnen höll för en gångs skull ihop större delen av tiden. Mysigt! Djuren i djungeln var också för en gångs skull sociala, så Molly fick nästan tillfälle att klappa en av aporna. Lycka!

På onsdagen fick Sara och Mirre besök av Susie och Frida som kom hit för lite lunch och socialt häng. Alltid lika trevligt. Maja har via dagiskompisar fått kläm på att kyrkan har en barnkör, Småstjärnorna. Detta vill hon också börja med. så i onsdags var det premiär. Hon blev hämtad här hemma av dagiskompisen Julias mamma, som tog med Maja för att först hämta Julia och sedan lämna dem till kören. Efter körsång var det miniorerna i kyrkan, som denna onsdag ägnade sig åt julpyssel. Efteråt blev hon hemforslad igen och det var en mycket glad och excalterad Maja som kom hem igen. det var ett stort steg för vår lite hemmakära Maja att våga gå med någon annans mamma iväg på något nytt och okänt! Modigt gjort!

I torsdags jobbade Sara och Johan hängde hemma med barnen. De fick besök av Jonas med lilla Sonja på förmiddagen. I går packade vi in oss i bilen på eftermiddagen och tog oss hem till Lisa, Rebecka och Matilda i Alingsås för lite fika och lek. Uppskattat av alla.

I dag har Maja och Sara varit iväg på simskolan. Maja blev förra veckan lite rädd och besviken när hon inte klarade av att hoppa från kanten utan simdyna. Hon var efter det inte så sugen på att åka och simma, men efter lite prat kring att man inte måste göra saker bara för att fröken säger det, om man inte känner att man vill, så gick hon med på att åka, Och denna gång gick allt bra och det var bara roligt. Skönt! I eftermiddag hägrar kalas, då grannpojken Astor har fyllt 6 år. Och i morgon är det andra advent... och knappt 3 veckor kvar till jul. Myspys!


RSS 2.0